Moje pierwsze wegetariańskie łazanki z kiszoną kapustą. W sklepach można znaleźć wędzone tofu, które dodałam do tego przepisu, przez co nie jest to tylko makaron z kapustą ;) Ale jak wolicie wersję z kiełbasą, to na samym dole tego wpisu podrzucam przepis z innego bloga.
A teraz mogę zaprosić Was na wege łazanki!
Wegetariańskie łazanki z kiszoną kapustą
Składniki
300 g makaronu
180 g tofu (u mnie wędzone tofu)
1/2 cebuli
400 g kiszonej kapusty (kupnej lub można samemu zrobić z tego przepisu)
2 łyżki oleju do smażenia
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
W dużym garnku rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić o garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, kmin, majeranek i pokrojone w kostkę tofu. Smażyć przez 5 minut.
Kapustę przepłukać i posiekać grubo. Wrzucić do garnka z podsmażoną cebulą z przyprawami. Wlać szklankę wody, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na małym ogniu dusić pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszkając. Następnie dodać makaron i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Możesz również zrobić wersję z kiełbasą jak tutaj.