To są moje pierwsze placki z pieczonej dyni, do których już wiem, że będę często wracać na jesień :) Miałam dużo gotowej dyni po ostatniej zupie krem i chciałam spróbować zrobić z niej coś innego. Tak poszło w stronę prostych placków, które podałam z jogurtem naturalnym.
Inspirowałam się przepisem z bloga Panna Anna i z Beszamel.
Placki z pieczonej dyni
Składniki
1/2 upieczonej dyni piżmowej (w tym przepisie można zobaczyć jak piekłam)
2 jajka
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
jogurt naturalny do podania
Sposób przygotowania
Upieczoną dynię zblendować na gładką masę (używałam ręcznego).
Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem, z białek zaś ubić sztywną pianę.
W misce połączyć dynię z żółtkami, mąką i przyprawami, następnie dodać pianę z białek i wymieszać do momentu, połączenia się składników. Gdyby ciasto było za rzadkie to można dodać więcej mąki.
Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać ciasto. Można za pomocą widelca je trochę spłaszczyć, by nie były aż tak grube. Kiedy są już zarumienione z jednej strony to przewrócić na drugą. Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.