Zupa Dyniowa

Zupa dyniowa z soczewicą

Tradycyjnie zostało nam trochę warzywnego rosołu z niedzieli. I tym razem nie zrobiłam ulubionej pomidorówki (postaram się kiedyś podzielić przepisem:)), a poszłam w kierunku zupy dyniowej. By nie był to tylko sam krem to dodałam również soczewicę czerwoną i podałam z grzankami. 

jak zrobić krem z dyni

 

Pobierz darmowy e-book o kiszonkach!

Odbierz darmowy e-book

Zupa dyniowa z soczewicą

Składniki

500 g dyni
2 łyżki oliwy
0,5 l bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów 
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka mleka (u mnie 2%)
sól, pieprz 
jogurt naturalny i grzanki do podania

 

Sposób przygotowania

Z dyni usunąć pestki, pokroić w grubsze półksiężyce i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić odrobiną oliwy, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do miękkości (widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). 

Z ostudzonej dyni ściągnąć skórkę. W garnku podgrzać bulion, dodać dynię, mleko, pomidory w puszce. Następnie blenderem ręcznym zmiksować na gładki krem. 

Soczewicę dokładnie wypłukać pod wodą. Następnie dodać ją do zupy dyniowej i gotować pod przykryciem 15 minut (do momentu, aż soczewica będzie miękka)

Zupę dyniową podawać z łyżką jogurtu naturalnego i z grzankami. 

 

Zobacz również przepis na zupę krem z dyni i marchewki

Krem z dyni i soczewicy

Dodaj komentarz