Tradycyjnie zostało nam trochę warzywnego rosołu z niedzieli. I tym razem nie zrobiłam ulubionej pomidorówki (postaram się kiedyś podzielić przepisem:)), a poszłam w kierunku zupy dyniowej. By nie był to tylko sam krem to dodałam również soczewicę czerwoną i podałam z grzankami.
Zupa dyniowa z soczewicą
Składniki
500 g dyni
2 łyżki oliwy
0,5 l bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka mleka (u mnie 2%)
sól, pieprz
jogurt naturalny i grzanki do podania
Sposób przygotowania
Z dyni usunąć pestki, pokroić w grubsze półksiężyce i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić odrobiną oliwy, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do miękkości (widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ).
Z ostudzonej dyni ściągnąć skórkę. W garnku podgrzać bulion, dodać dynię, mleko, pomidory w puszce. Następnie blenderem ręcznym zmiksować na gładki krem.
Soczewicę dokładnie wypłukać pod wodą. Następnie dodać ją do zupy dyniowej i gotować pod przykryciem 15 minut (do momentu, aż soczewica będzie miękka)
Zupę dyniową podawać z łyżką jogurtu naturalnego i z grzankami.
Zobacz również przepis na zupę krem z dyni i marchewki.