Nocna owsianka z masłem orzechowym na śniadanie się dziś poleca :) Nocna owsianka to nic innego, jak płatki owsiane namoczone w mleku na noc. Przygotowałam owsiankę z masłem orzechowym i z dodatkiem owoców jak banan i jagody. Przełożyłam do słoiczka i w ten sposób można ją zabrać ze sobą na przykład do pracy.
Inspirowałam się przepisem z tej strony – ohme.pl
Nocna owsianka z masłem orzechowym
Składniki
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne sojowe)
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka masła orzechowego
1/2 banana
2 łyżki jagód (mrożone)
dodatkowo można dodać orzechy
Sposób przygotowania
Płatki przełożyć do miseczki. Zalać mlekiem, dodać masło orzechowe, szczyptę soli i miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Rano wyciągnąć owsiankę, przemieszać i dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana oraz rozmrożone jagody. Dodatkowo można posypać ulubionymi orzechami. I smacznego!
Można również owsiankę przełożyć do słoiczka i zabrać ze sobą do pracy.
Owsianka równie dobrze smakuje na ciepło – wystarczy ją podgrzać (nie gotować mocno).
____________
Na blogu znajdziesz więcej przepisów na śniadania z owsianką. Zobacz najbardziej popularne wpisy:
- Owsianka bounty – dla fanów kokosowych smaków
- smoothie bowl z bananem I truskawką – przepyszne i mocno owocowe śniadanie
- kakaowa owsianka z bananem – wersja na ciepło