Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem feta polecają się na dziś :) Do tego smakują tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Idealne do obiadu, robicie do nich tylko jakąś surówkę i gotowe.
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem feta
Składniki
8 średnich ziemniaków
1 cebula
1 opakowanie mrożonego szpinaku
100 g sera feta
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
100 g serka topionego
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki w mundurach gotować w osolonej wodzie to miękkości. Następnie odcedzić i zostawić, by przestygły.
Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodać mrożony szpinak i dusić pod przykryciem, aż się rozpuści. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Następnie dodać topiony serek i mieszać do momentu, aż się rozpuści.
Ostudzone ziemniaki przekroić na pół i delikatnie łyżeczką wydrążyć jak najwięcej miąższu. Przełożyć miąższ do miski i widelcem ugnieść. Do miski również dodać gotowy szpinak oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem (feta jest słona, więc nie za dużo tej soli) i dobrze wymieszać. Następnie nakładać gotowy farsz do łódeczek z ziemniaków.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej faszerowane ziemniaki. Piec około 20 minut.
Po upieczeniu dodatkowo swoje ziemniaki posypałam małą ilością sera feta i dodałam kilka liści rukoli.
___________
Zobacz przepisy na surówki na pieczonych ziemniaków: