Pomysł na szybki obiad – pieczone warzywa korzeniowe z piekarnika. Super się sprawdzą z dodatkiem mięsa, lub jeśli jesteście na diecie wegetariańskiej, to możecie podać zapiekane warzywa z tofu.
Jestem fanką szybkich i prostych obiadów. Lubię przygotowywać nieskomplikowane potrawy, które nie wymagają ode mnie stania przy kuchence ponad godzinę :) I takie pieczone warzywa z piekarnika sprawdzają się idealnie. Macie gotowy obiad w 30 minut. Z przypraw dodałam do warzyw zioła prowansalskie oraz suszoną bazylię. Jednak tutaj możecie dodać swoje ulubione. Sprawdźcie przepis.
Przepis testowałam z tej strony – jedzeniowy.com
Pieczone warzywa z piekarnika
Składniki
2 średnie marchewki
2 ziemniaki
1 batat
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 średni burak
czosnek (u mnie było bardzo dużo, cała główka, bo lubię :))
1/3 selera
1 korzeń pietruszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ja starałam się kroić w słupki). Włożyć je do większej miski i dodać olej oraz przyprawy. Dobrze wymieszać.
Nastawić piekarnik na 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią warzywa i wstawić do piekarnika na 30 minut. Podawać z mięsem, tofu lub sałatką.
_____________
Zobacz inne przepisy na szybki obiad: