Podstawowy przepis na amerykańskie naleśniki
Prawda jest taka, że kompletnie nie umiem robić cienkich naleśników. Ciasto zawsze, ale to zawsze jest za ciężkie. Gdybyście zobaczyli moje naleśniki, które miały iść na krokiety…Dlatego, kiedy tylko mam okazję i czas na przygotowanie śniadania więcej niż 5 min, wybieram pancakes. Jest to podstawowy przepis na amerykańskie naleśniki, na którym jeszcze nigdy się nie zawiodłam :)
A jak pancakes, to ten post dedykuję mojej siostrze. Niech przepis będzie dla niej ściągą i przypomnieniem naszych wspólnych, naleśnikowych śniadań :) 
 

Składniki 
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1/4 szklanki oleju
2 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Dodatkowo
miód do polania
masło do smażenia

Sposób przygotowania
Do dużej miski rozbić jajka, dodać mleko, olej, zmiksować. W oddzielnej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Połączyć suche składniki z masą i mikserem na małych obrotach wymieszać do powstania jednolitej masy. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 min, w tym czasie ciasto zgęstnieje.
Patelnię rozgrzać, nadziać kawałek masła na widelec i rozsmarować je. Ciasto nabierać np.chochelką i powoli wlewać na środek patelni. Smażyć ok 2 min, kiedy na  powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza przewrócić je na drugą stronę i smażyć je jeszcze ok 1 min. Postępować tak z resztą ciasta. Dodatkowo można je podać z masłem i miodem.