Pancakes z jagodami
Długo zastanawiałam się co począć z resztką jagód, które mi zostały po ostatnim serniku na zimno. Chciałam je jeszcze w jakiś sposób wykorzystać tak, by nie zostały po prostu zjedzone. Dosłownie miałam ich garstkę i tak patrząc na nie i podjadając to po jednej, w końcu mnie dopadło – mogę zrobić pancakes z jagodami. Miła odmiana śniadania po tym, jak ostatnio w pracy pożywiałam się niezawodną zupką chińską :) Miłego!
 

Składniki

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki cukru

2 łyżki oleju

1 jajko

garść jagód

Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Gdyby było ciasto za rzadkie dodać trochę mąki. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Rozgrzać patelnię i nakładać ciasto. Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min.  
Amerykańskie naleśniki z jagodami