| | Comments
Długo zastanawiałam się co począć z resztką jagód, które mi zostały po ostatnim serniku na zimno. Chciałam je jeszcze w jakiś sposób wykorzystać tak, by nie zostały po prostu zjedzone. Dosłownie miałam ich garstkę i tak patrząc na nie i podjadając to po jednej, w końcu mnie dopadło – mogę zrobić pancakes z jagodami. Miła odmiana śniadania po tym, jak ostatnio w pracy pożywiałam się niezawodną zupką chińską :) Miłego!
 

Składniki

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki cukru

2 łyżki oleju

1 jajko

garść jagód

Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Gdyby było ciasto za rzadkie dodać trochę mąki. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Rozgrzać patelnię i nakładać ciasto. Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min.  
Amerykańskie naleśniki z jagodami 
  • Zdjecia mnie zachwyciły,pyszne pancakes ,pozdrawiam.

  • Super placuszki :)

  • bardzo, bardzo dobrze i pysznie wykorzystane jagody! :) pewnie też miałabym nie lada problem :)

  • Oglądam u Ciebie te pancakesy i ciągle mam ochotę je zrobić, i jakoś tak się nie mogę zabrać. Może jutro ;)

    • a to tak jagody mnie zmobilizowały ;)

    • Zrobiłam dzisiaj! Z sosem porzeczkowym i melonem. Bułgar był zachwycony śniadaniem :)

  • Łał, po prostu idealne!

  • mniam! o.o!

  • O tak placuszki zawsze i wszędzie mogę zajadać :)

    • :) Mam tak samo, jak nie mam w ogóle pomysłu na śniadanie pojawiają się naleśniki :)

  • Szkoda, że wszystkie moje jagody wylądowały w pierogach ;) Chętnie bym sobie takie placuszki zjadła :)

    • sama męczyłam się z nimi gdzie je tu wykorzystać :) padło na placuchy bo dobre i wiadomo, że wyjdą