Nalesniki na wytrawnie z warzywami i serem żółtym
Pancakes inne, bo z warzywami i na słono. Po dość pracowitym tygodniu, w końcu mogłam się wyspać i zaserwować sobie inne śniadanie niż płatki z mlekiem. Przy dzisiejszej analizie „co mogę znaleźć w mojej lodówce” powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś, u której zaś możecie znaleźć pyszną wersję naleśników a la pizza na obiad. Miłego dnia! 
 

Składniki
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
łyżeczka papryki w proszku (użyłam słodkiej)
pół papryki czerwonej
pół cebuli
2 ząbki czosnku
50 g sera feta

 
Sposób przygotowania
Mąkę z solą i papryką w proszku wymieszać. Dodać jajko, mleko, olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, ser feta rozgnieść widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, i dodać wszystko do masy. Rozgrzać patelnię, nakładać ciasto i smażyć ok 2 min, obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Posypać można z góry startym serem i gotowe. Smacznego!