| | Comments
Ja tam lubię mak. Nawet jak wchodzi w zęby, lubię jego zapach jak gotuje się, lubię w nim rodzynki. Ogólnie ciężko mi było odejść od miski z gotowym nadzieniem, bo znacie to – „spróbuję jedną łyżeczkę, by wiedzieć czy czegoś nie dodać…”, „o wezmę jeszcze jedną bo nie jestem pewna…”, „kolejna nie zaszkodzi jest tego dużo…” i powoli widać dno miski. Ale bułeczki są i mogę śmiało powiedzieć lepsze niż te ze sklepu, bo nigdzie nie dają tak dużo nadzienia :)
Bazowałam na przepisie z blogu Moje Wypieki
 

Składniki (wchodzi ok. 12 bułeczek)
25 g świeżych drożdży
szklanka mleka
75 g margaryny
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej

Nadzienie
2 szklanki maku
1 sklanka mleka
3/4 szklanki cukru
50 g rodzynków
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
1 łyżka miękkiego masła lub margaryny

 
Sposób przygotowania
Przygotować na początku nadzienie – mak zalać mlekiem i gotować przez 20 min, odcedzić. Przełożyć mak do większej miski, dodać resztę składników, wymieszać i odstawić.
Następnie przygotować rozczyn -pół szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. 
W między czasie roztopić margarynę, dodać resztę mleka i podgrzać. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrobić jeszcze przez chwilę. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Blaszkę wyłożyć papierem i układać obok siebie kawałki ciasta. Przykryć ściereczką i dać ciastu jeszcze 15 min by trochę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 30 min.  
Bułki dorżdżowe z makiem
  • Mak mi nie straszny a wręcz pożądany :) Uwielbiam drożdżówki z makiem! Miłego dnia!

    • Łucja na drugi raz możemy razem wyjadać z miski masę makową ;)

  • Ja też lubię mak i to aż za bardzo, więc z chęcią wyciągnęłabym łapkę po Twoje zawijańce :-)

    • Śmiało zapraszam na następną porcję ;)

  • Wspaniałe ci wyszło, uwielbiam mak :)

  • Idealne połączenie – drożdżowe i mak! :)

    • To było moje pierwsze podejście do maku i już lubię ten duet ;)

  • piękne! ze szklanką mleka smakują najlepiej :) mi tam też mak niestraszny, przy takich bułeczkach to tylko malutki bonus :)

    • Ja jeszcze takie ciepłe posmarowałam sobie dżemem :) oprzeć się im nie można!

  • Pięknie zwinięte, wyrośnięte i zrumienione. Czekam na paczuszkę :D

    • Takie duże to tylko do kartonu się zmieszczą ;P

  • gin

    Mniam, fantastyczne :)
    Ja też lubię mak :)