Grillowane gruszki z camembertem
Od dłuższego czasu chciałam wypróbować połączenia gruszki z moim ulubionym serem camembert. Od początku wiedziałam, że w grillowanych będzie pasował idealnie. Do tego jeszcze bazylia dodała świeżego aromatu. Całość dania świetnie wpasowała się w ostatnie ciepłe dni. 


Składniki
1 duża gruszka
1 łyżka soku z cytryny
1/3 camembert
suszona żurawina
świeża bazylia
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Gruszki umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wydrążyć łyżką środek, skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać grillowaną patelnię i smażyć na średnim ogniu do czasu aż będą miękkie (lub można nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec bez przykrycia ok. 30 min). Wydrążone środki wypełnić suszoną żurawiną i przykryć plasterkiem sera camembert. Podsmażyć jeszcze przez chwilę by ser się rozpuścił. Przyprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią.

Gruszki grillowane