Przepis na krem z cukinii i brokułów
Uwielbiam kremy z warzyw. A szczególnie mogę zajadać się taką zupą z cukinii i brokułów. Podana z prażonym słonecznikiem jest idealna na chłodniejsze dni. Mimo że, przygotowałam cały garnek, dokładkom nie mogłam się oprzeć.
 
Składniki
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego (robię według tego przepisu)
200g brokułów
2 cukinie
sól i pierz do smaku
 
Dodatkowo
2 łyżki prażonego słonecznika
jogurt naturalny
 
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Pokrojoną w kostkę cukinie i różyczki brokuła wrzucić do garnka i wszystko razem podsmażać na średnim ogniu przez 6 minut. Zalać warzywa bulionem i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Odstawić z ognia i zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem. Krem z cukinii i brokułów można podać z łyżką naturalnego jogurtu i z prażonym słonecznikiem. Do swojej zupy krem dodałam również ugotowaną z bulionu marchewkę, bo nie mogę jej się przeć:) Smacznego!