Sandwicz z kurczakiem i jakiem na lunch
Porządny sandwich z kurczakiem nadziewanym suszonymi pomidorami, z jajkiem i rukolą, porwie Was w wspomnienia ciepłego lata, pikników oraz zapachu grilla. Pyszna kanapka, do której trzeba podejść z fantazją, ponieważ nie tylko bułką i mięsem człowiek żyje. Dodatki podyktujcie pod siebie. Nie bójcie się wrzucać Waszych ulubionych składników.
 
 Składniki
pierś z kurczaka
suszone pomidory w oleju – 6 szt
3 łyżki oliwy
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
 
Dodatkowo
bagietka
rukola
czerwona cebula
pomidor
jajko ugotowane na twardo
 
Sos czosnkowo – pietruszkowy
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
pieprz
 
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i opłukać. Przekroić wzdłuż na pół i lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso solą, pieprzem i ziołami. Suszone pomidory posiekać i nałożyć na środek filetu. Zwinąć i przekłuć wykałaczkami.
Na rozgrzaną oliwę położyć roladki i smażyć ok 2 minut, następnie obrócić delikatnie na drugą stronę i dusić pod przykryciem do 5 min. Usmażone odstawić na bok by przestygły.
Sos pietruszkowo – czosnkowy – natkę pietruszki posiekać drobno, wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dosolić do smaku.
Bagietkę przekroić wzdłuż na pół i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i lekko podpiec.
Ostygnięte roladki pokroić w grubsze plastry.
Dół i górę bułki posmarować sosem i układać rukolę, pomidor, mięso, jajko i cebulę. Przykryć górą bagietki i smacznego.