| | Comments
Kozi ser jak dla mnie ma zbyt intensywny zapach. Jednak połączony z słodką gruszką, na kruchym spodzie smakuje genialnie. Do tego świeży tymianek i całą tartę mogłabym zjeść sama. Przepisem podzielił się LAS, który miałam okazję odwiedzić jakiś czas temu. Dla niewtajemniczonych cóż to za miejsce, relację przedstawiam tu :)
 
Składniki
na spód
2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
130 g zimnego masła
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
 
Dodatkowo
2 gruszki
200 g sera koziego
świeży tymianek
 
Sposób przygotowania
Mąkę przesypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, całość posiekać nożem następnie zagnieść.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i ostrożnie przenieść do formy na tartę. Dopasować do boków  i widelcem podziurawić dno ciasta.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać spód ok.25 minut.
Gruszkę pokroić w plasterki, wymieszać z posiekanym tymiankiem. Na podpieczony spód układać ser kozi i gruszkę. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Gotową tartę można dodatkowo posypać żółtym serem. Smacznego!
  • Wygląda niezwykle apetycznie. Na pewno zjadłabym ze smakiem. Swego czasu jadłam kozi ser zapiekany na grzankach. Pycha :)

  • mega przepis,musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

  • Apetyczna tarta.

  • Mniam! :)

  • Pyszne połączenie!! Kozie sery uwielbiam i absolutnie nie przeszkadza mi ich zapach! A wiesz z czym mi ten ser najbardziej smakuje? Z truskawkami :D

  • Poszukując nowych smaków odkrywamy nowe przepisy. Świetnie połączyłaś ten ser z gruszką to dopiero musi smakować :)

  • Nie przepadam za kozim serem, ale może właśnie dlatego, że nie jadłam go z gruszką! :)

  • Nigdy nie jadłam koziego sera! Muszę spróbować, w tej tarcie musiał smakować obłędnie :)

  • ja z kolei uwielbiam ser kozi :) na razie zajadam się nim solo, ale przepis zapisuję by spróbować zapiekanej wersji z gruszkami :)

  • Połączenie, jak najbardziej trafione, tarta na pewno była przepyszna!

  • O proszę, gdzie nie spojrzeć gruszki ;) Przyznam, że nigdy nie jadłam koziego sera, ale zawsze chciałam spróbować. Może przygotuję taką tartę na Walentynkowy obiad mężowi? Tak pięknie wygląda.
    Twoje zdjęcia są po prostu przepiękne.
    Pozdrawiam :)

  • Świetny pomysł na tartę :-)

  • Można się w niej zakochać :)

  • koziego sera nie lubię , nie wchodzi mi, Żałuję, ale owczym z chęcią zastąpię

  • Wspaniała, leciutka tarta, świetnie dobrałaś składniki :)

  • wygląda perfekcyjnie.. :)
    a połączenie smaków-istne niebo!

  • uwielbiam kozie sery za ich specyficzny smak, a w połączeniu z gruszką to istny raj :)

  • przepiękna! z dodatkiem świeżego tymianku wygląda, jakby sama prosiła się o jej zjedzenie – a mnie długo namawiać nie trzeba! :)

  • Uwielbiam takie połączenie; )

  • Piękna tarta, pewnie fantastycznie smakuje :)

  • Wygląda obłędnie :) !!!

  • Ola

    uwielbiam takie klasycznie francuskie połączenie smaków:)

  • ja ser kozi uwielbiam, w połączeniu z owocami jest świetny, więc na pewno by mia tarta zasmakowała

  • Na pewno spróbuje tego przepisu, brzmi i wygląda smacznie.

  • Dla mnie kozi ser to rewelacja pod każdą postacią, a z gruszką to wiadomo…