Tarta w wersji wytrawnej z kozim serem
Kozi ser jak dla mnie ma zbyt intensywny zapach. Jednak połączony z słodką gruszką, na kruchym spodzie smakuje genialnie. Do tego świeży tymianek i całą tartę mogłabym zjeść sama. Przepisem podzielił się LAS, który miałam okazję odwiedzić jakiś czas temu. Dla niewtajemniczonych cóż to za miejsce, relację przedstawiam tu :)
 
Składniki
na spód
2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
130 g zimnego masła
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
 
Dodatkowo
2 gruszki
200 g sera koziego
świeży tymianek
 
Sposób przygotowania
Mąkę przesypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, całość posiekać nożem następnie zagnieść.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i ostrożnie przenieść do formy na tartę. Dopasować do boków  i widelcem podziurawić dno ciasta.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać spód ok.25 minut.
Gruszkę pokroić w plasterki, wymieszać z posiekanym tymiankiem. Na podpieczony spód układać ser kozi i gruszkę. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Gotową tartę można dodatkowo posypać żółtym serem. Smacznego!