Kozi ser jak dla mnie ma zbyt intensywny zapach. Jednak połączony z słodką gruszką, na kruchym spodzie smakuje genialnie. Do tego świeży tymianek i całą tartę mogłabym zjeść sama. Przepisem podzielił się LAS, który miałam okazję odwiedzić jakiś czas temu. Dla niewtajemniczonych cóż to za miejsce, relację przedstawiam tu :)
Składniki
na spód
2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
130 g zimnego masła
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo
2 gruszki
200 g sera koziego
świeży tymianek
Sposób przygotowania
Mąkę przesypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, całość posiekać nożem następnie zagnieść.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i ostrożnie przenieść do formy na tartę. Dopasować do boków i widelcem podziurawić dno ciasta.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać spód ok.25 minut.
Gruszkę pokroić w plasterki, wymieszać z posiekanym tymiankiem. Na podpieczony spód układać ser kozi i gruszkę. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Gotową tartę można dodatkowo posypać żółtym serem. Smacznego!
Wygląda niezwykle apetycznie. Na pewno zjadłabym ze smakiem. Swego czasu jadłam kozi ser zapiekany na grzankach. Pycha :)
mega przepis,musimy wypróbować
zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Apetyczna tarta.
Mniam! :)
Pyszne połączenie!! Kozie sery uwielbiam i absolutnie nie przeszkadza mi ich zapach! A wiesz z czym mi ten ser najbardziej smakuje? Z truskawkami :D
Poszukując nowych smaków odkrywamy nowe przepisy. Świetnie połączyłaś ten ser z gruszką to dopiero musi smakować :)
Nie przepadam za kozim serem, ale może właśnie dlatego, że nie jadłam go z gruszką! :)
Nigdy nie jadłam koziego sera! Muszę spróbować, w tej tarcie musiał smakować obłędnie :)
ja z kolei uwielbiam ser kozi :) na razie zajadam się nim solo, ale przepis zapisuję by spróbować zapiekanej wersji z gruszkami :)
Połączenie, jak najbardziej trafione, tarta na pewno była przepyszna!
O proszę, gdzie nie spojrzeć gruszki ;) Przyznam, że nigdy nie jadłam koziego sera, ale zawsze chciałam spróbować. Może przygotuję taką tartę na Walentynkowy obiad mężowi? Tak pięknie wygląda.
Twoje zdjęcia są po prostu przepiękne.
Pozdrawiam :)
Świetny pomysł na tartę :-)
Można się w niej zakochać :)
koziego sera nie lubię , nie wchodzi mi, Żałuję, ale owczym z chęcią zastąpię
Wspaniała, leciutka tarta, świetnie dobrałaś składniki :)
wygląda perfekcyjnie.. :)
a połączenie smaków-istne niebo!
uwielbiam kozie sery za ich specyficzny smak, a w połączeniu z gruszką to istny raj :)
przepiękna! z dodatkiem świeżego tymianku wygląda, jakby sama prosiła się o jej zjedzenie – a mnie długo namawiać nie trzeba! :)
Uwielbiam takie połączenie; )
Piękna tarta, pewnie fantastycznie smakuje :)
Wygląda obłędnie :) !!!
uwielbiam takie klasycznie francuskie połączenie smaków:)
ja ser kozi uwielbiam, w połączeniu z owocami jest świetny, więc na pewno by mia tarta zasmakowała
Na pewno spróbuje tego przepisu, brzmi i wygląda smacznie.
Dla mnie kozi ser to rewelacja pod każdą postacią, a z gruszką to wiadomo…