Pasta z awokado do kanapek

Ostatnio dyskutowałam z lubym na temat: „co lubisz jeść najbardziej?”, uznaliśmy, że kanapki. Szczególnie, gdy  możemy do woli zaszaleć z dodatkami. Tym razem postawiliśmy na kurczaka i pastę z awokado. Odświeżający smak kolendry i limonki dał poczucie: „O! Ta kanapka była pyszna!”.

Pasta z awokado i czosnkuSkładniki

pierś z kurczaka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

pasta awokado
2 szt dojrzałego awokado
1 łyżka soku z limonki
2 ząbki czosnku
kilka listów świeżej kolendry

dodatkowo
chleb
pomidor
liście sałaty
czerwona cebula

 

 

Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i opłukać. Przekroić wzdłuż na pół. Natrzeć mięso przyprawami i wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy i smażyć mięso na średnim ogniu. Smażyć z każdej strony po ok 6 minut (aż będzie ładnie zarumienione).
Pasta awokado – dojrzałe awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki, przeciśnięty czosnek przez praskę, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie pastę. Na sam koniec dodać kilka listów kolendry.
Kromki chleba posmarować pastą awokado. Położyć liście świeżej sałaty, pomidor, czerwoną cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka i przykryć kolejną kromką chleba.

Awokado