| | Comments

Nawet nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam ryż na mleku. Nie przepadam za tymi deserami ryżowymi na zimno, które możemy znaleźć na półce sklepowej. Jakoś wolę swoją wersję i to koniecznie na ciepło. Dodatkowe składniki możecie modyfikować wedle uznania. Moją inspiracją były gruszki, miód i orzechy :)

ryz na mleu na cieplo 

 

 

Składniki
na 2 porcje

1 szklanka ryżu
3 szklanki mleka
1 gruszka
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
posiekane orzechy włoskie – do posypania

 

 

 

 Sposób przygotowania

Ryż opłukać pod zimną wodą i przełożyć do garnuszka. Zalać 1 szklanką mleka i gotować na małym ogniu co chwilę mieszając. Kiedy mleko odparuje dolać kolejną szklankę. Gotować do momentu aż ryż będzie miękki. Na sam koniec dodać szczyptę soli, miód i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić z ognia.
Gotowy ryż przełożyć do miseczki i udekorować pokrojoną w kostkę/plasterki świeżą gruszką i posypać orzechami.

ryz na mleku z orzechami

Przepis bierze udział w akcji

Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

  • Uwielbiam ryz na mleku! Na zimno tez :) Pyszna propozycja..

  • Koniecznie ciepły,tak jest pysznie.

  • Kurcze, nie mogę przestać zachwycać się tymi Twoimi zdjęciami! Są niesamowicie piękne! Skąd w jednej osobie takie pokłady kreatywności?! Podziwiam i zazdroszczę! :)

  • Mniam!  Pyszności :) 

  • To takie comfort food na zimę, uwielbiam:)

  • Piękne zdjęcia i smaczna propozycja na jesienne śniadanie :)

  • Cudnie podane! <3

  • Słodkie Atelier

    Moja mama robi często na obiad ryż na mleku z jabłkami i cynamonem. Do tego jeszcze pyszny dżem z jabłek i niebo w gębie :) ! Twój ryż również wygląda apetycznie, chętnie pozwoliłbym sobie na taką porcyjkę :)
    Pozdrawiam

  • Mniam – taki na śniadanie chętnie bym zjadła :)

  • Smaki dzieciństwa i przedszkola ;) Trauma jest na tyle duże, że nie potrafię tknąć ;)

  • Ola

    zdarzało mi się dojadać po Juniorze, ale nigdy z gruszką, zawsze z jabłkiem, muszę wypróbować wersję z jabłkiem:)

  • taki domowy jest najlepszy :) te sklepowe są dla mnie za słodkie.

  • Proste i jakie pyszne, uwielbiam ryżowe desery :)

  • Uwielbiam ryż na mleku. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Czy jadłaś kiedyś rice pudding, ale nie ze sklepu? Pycha :)

    • Trafiłam tylko na te deserki ciapka ryżowa np. z owocami, ale na zimno w ogóle mi to nie smakowało :) Mam taki sam problem z budyniem, zawsze musi być na ciepło, inaczej nie zjem :)

  • Prosty i pyszny deser ale jak pysznie wzbogacony.  Ja mogę jeść o każdej prze dnia :)