| | Comments

Po krótkiej przerwie wracam do Was z prostym i mega czekoladowym kremem na bazie serka mascarpone. Początki wiosny zamiast przynieść dawkę porządnej energii, całkiem rozładowały moje akumulatory. Inspiracji na nowe posty – zero, natomiast wolne dni spędziłam na książce lub przed serialem. W końcu udało się przełamać i tak powstał ten deser, gdzie czekolada musiała się pojawić. Przełożony kruchymi ciasteczkami oraz borówką poprawił nieco humor. Tutaj w przepisie możecie dodać różne owoce  jak np. truskawki lub maliny, które wydaje mi się, że smakować będą jeszcze lepiej.

Czekoladowy krem z mascarpone nadaje się nie tylko do deserów z owocami, ale również można nim przełożyć tort.

czekoladowy krem z mascarpone

 

 

 

 Składniki
na 2 porcje

250g serka mascarpone
1/3 szklanki śmietanki  kremówki 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
100g gorzkiej lub mlecznej czekolady
100g kruchych ciasteczek
borówka amerykańska

 

 


Sposób przygotowania

Zimny serek mascarpone przełożyć do miski i wlać również schłodzoną śmietankę kremówkę. Wsypać cukier puder i ubijać mikserem około 2 minut na sztywny krem.
W wodnej kąpieli rozpuścić czekoladę, następnie ostudzić. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać (niecałe 2 łyżki rozpuszczonej czekolady zostawić, by później polać deser z góry).
Ciasteczka pokruszyć i wsypać 2 łyżki na dno naczynia szklanego (może to być zwykła szklanka lub słoiczek). Następnie dodać 2 łyżki kremu czekoladowego i kolejne pokruszone ciasteczka. Zakończyć warstwą kremu, posypać z góry borówką amerykańską i polać rozpuszczoną czekoladą.

czekoladowy krem z mascarpone

Podobne

Nazywam się Marcelina i mieszkam na chwilę obecną we Wrocławiu. Blog Pink Envelope to miejsce, w którym odkryłam swoją pasję, a jest nią fotografia. Aparat noszę zawsze ze sobą. A prywatnie to staram się z umiarem oglądać seriale. Czytam kryminały i thrillery. Uwielbiam sernik, nawet taki z rodzynkami. Na nerwy pomaga mi bieganie. Fajnie, że tutaj trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.