| | Comments

Do tej pory nie publikowałam tortów, ponieważ żaden mi nie wyszedł na tyle dobrze, by można było podzielić się przepisem. Po kilku próbach pieczenia ciasta, dalsze chęci opadały tak szybko jak biszkopt wyjęty z piekarnika. Pamiętam ostatni eksperyment tortowy – miał być z nutką cytrynową, orzeźwiający, z lekkim biszkoptem. I mimo wielkiego planu, zaliczyłam porażkę na całej linii –  z kremu wyszła żółta breja, a z samego ciasta twarda podeszwa, którą (uwaga) i tak Alek zjadł. Pewnie chciał mnie podnieść na duchu, bo nie wyglądał jakby to było niebo w gębie.

Tort z truskawkami

By przełamać złą passę biszkoptową dałam sobie czas na znalezienie prostego przepisu na tort z truskawkami i z kremem bazującym na serku mascarpone. Tort nieco dziki i jeszcze nie do końca dopracowany, ale słuchajcie – udało się. Pierwszy raz wypróbowałam radę mojej Babci  i rzuciłam biszkoptem o podłogę, co zapobiega opadaniu. Nie wspomnę, że przez cały proces, kiedy studził się w piekarniku siedziałam na podłodze i gapiłam się w niego. Dacie wiarę, że wyszedł? Sama sobie mogę przybić piąteczkę :)

Jak zrobić tort z truskawkami, który powinien wyjść każdemu? Poniżej znajdziecie przepis. Jeżeli mi się udało, to wam pójdzie znacznie łatwiej.
Biszkopt na tort znalazłam na blogu Sprawdzona Kuchnia, zaś kremem zainspirowałam się od Kwestii Smaku.

prosty przepis na tort z truskawkami

Składniki

na biszkopt

5 jajek w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru

Krem

400g serka mascarpone
  1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/3 szklanki cukru pudru

Dodatkowo

300g świeżych truskawek
1/3 szklanki wody
sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania

Biszkopt – Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 160 stopni.
Do miski przesiać mąki i wymieszać ze sobą.
W oddzielnej większej misce białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać cukier łyżka po łyżce ciągle miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. W dwóch porcjach wsypać mąki i delikatnie szpatułką wymieszać ciasto do momentu połączenia się składników.
Gotowe ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 – 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i w formie upuścić z wysokości 60 cm na podłogę. Następnie odstawić do lekko uchylonego piekarnika, by całkowicie ostygło.

Krem do tortu – zimny serek mascarpone przełożyć do miski, zalać zimną śmietanką, wsypać cukier puder i miksować ok. 2 minut na sztywny krem.

Nasączenie biszkoptu – odstawić kilka truskawek na udekorowanie tortu z góry, resztę za pomocą blendera zmiksować razem z wodą i sokiem z cytryny.

Tort – biszkopt przekroić na 3 blaty. Przełożyć pierwszy na paterę i nasączyć 1/3 miksturą truskawkową, następnie przełożyć 1/3 kremu. Położyć kolejny blat, nasączyć i nałożyć krem. Dodać ostatni przekrojony biszkopt i nasączyć go. Wysmarować kremem górę i boki tortu. Przekroić truskawki na mniejsze kawałki i udekorować górę ciasta. Schłodzić w lodówce.

tort z truskawkami jak zrobić
tort z truskawkami

Podobne

Nazywam się Marcelina i mieszkam na chwilę obecną we Wrocławiu. Blog Pink Envelope to miejsce, w którym odkryłam swoją pasję, a jest nią fotografia. Aparat noszę zawsze ze sobą. A prywatnie to staram się z umiarem oglądać seriale. Czytam kryminały i thrillery. Uwielbiam sernik, nawet taki z rodzynkami. Na nerwy pomaga mi bieganie. Fajnie, że tutaj trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.