Przepis na burgery z cukinią

Od początku marca czekam na skok temperatur. Chociaż tak do 15 stopni, by przejść się po parku i poobserwować wychodzące pąki. A jak tylko widzę słoneczną pogodę to planuję pikniki. Wymyśliłam więc przepis idealny na grillowanie. Domowe burgery z cukinią to propozycja dla każdego ceniącego dania mięsne.

Do kuchni powoli wracają wiosenne warzywa. Już niedługo będziemy mogli zabierać wałówkę do parku i w promieniach słońca zajadać się burgerami. Dobra rozmarzłam się, ale tak to jest po zimie. Wszystko staje się bardziej smakowite, kubki smakowe budzą się do życia. Mam nadzieję, że nie czytacie tego tekstu z pustym żołądkiem, bo te burgery na prawdę wymiatają!

PS Jeżeli jednak nie jadasz mięsa, to nic straconego! Odsyłam Cię do dwóch innych przepisów: wege burger z soczystego buraka lub spróbuj z soczewicy i marchewki :)


Przepis na burgery

Składniki
500g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cukinia (starta na tarce o dużych oczkach)
  4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
  1/2 łyżeczki pieprzu
1 ząbek czosnku
olej do smażenia

dodatkowo
bułki
roszponka lub rukola
ser żółty

sos
70g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej

 

Sposób przygotowania
Mięso przełożyć do większej miski i wymieszać razem z szczypiorkiem, cukinią i przyprawami. Wbić jajko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Nagrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Ręce zmoczyć w zimnej wodzie, następnie ulepić z mięsa niewielkie kotleciki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron około 2 minut.
Nastawiać piekarnik na 180 stopni. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i poukładać obok siebie obsmażone burgery. Piec w piekarniku mniej więcej 10 minut.
Przygotować sos – czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu razem z mieloną papryką, wszystko razem wymieszać.
Bułki przekroić na pół, dać plaster sera żółtego, burger, sos, roszponka i góra bułki.

Przepis na burgery z cukinia