Ciasto francuskie tarta z rabarbarem

Maj zaczynam od wypieków z rabarbarem. Dawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z dżemem malinowym wyszła przepyszna. Nie muszę chyba dodawać, że znikła zaraz po sesji fotograficznej :)

Na blogu znajduje się również przepis na rustykalną tartę z rabarbarem, gdyby jednak naszła Was ochota na wypieki z kruchego ciasta.

ciasto z rabarbarem proste

 

 

 

 Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
3 łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
2 szklanki wody
dżem malinowy
3 łyżki płatków migdałów

 

 

 

 

Sposób przygotowania

Rabarbar obrać, przekroić na pół i przełożyć do garnka. Dodać cukier i zalać wodą. Gotować na małym ogniu do momentu, aż rabarbar będzie miękki (około 2 minut, pilnować by jednak się nie rozgotował). Wyciągnąć na talerz i odstawić do przestygnięcia.
Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Przekroić na 3 części (lub 6, wtedy będziecie mieć mini tarty). Na każdej części ciasta naciąć nożem ramkę o szerokości 2 cm. Posmarować dżemem i ułożyć kawałki rabarbaru. Górę posypać płatkami migdałów.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tartę piec około 20 minut.

tarta z rabarbarem na ciescie francuskim
prosta tarta z rabarbarem

 

A Wy jak wykorzystujecie rabarbar w kuchni? Macie ulubione przepisy?