Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Maj zaczynam od wypieków z rabarbarem. Dawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z dżemem malinowym wyszła przepyszna. Nie muszę chyba dodawać, że znikła zaraz po sesji fotograficznej :)

Na blogu znajduje się również przepis na rustykalną tartę z rabarbarem, gdyby jednak naszła Was ochota na wypieki z kruchego ciasta.

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

ciasto z rabarbarem proste

 Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
3 łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
2 szklanki wody
dżem malinowy
3 łyżki płatków migdałów

Sposób przygotowania

Rabarbar obrać, przekroić na pół i przełożyć do garnka. Dodać cukier i zalać wodą. Gotować na małym ogniu do momentu, aż rabarbar będzie miękki (około 2 minut, pilnować by jednak się nie rozgotował). Wyciągnąć na talerz i odstawić do przestygnięcia.
Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Przekroić na 3 części (lub 6, wtedy będziecie mieć mini tarty). Na każdej części ciasta naciąć nożem ramkę o szerokości 2 cm. Posmarować dżemem i ułożyć kawałki rabarbaru. Górę posypać płatkami migdałów.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tartę piec około 20 minut.

13 komentarzy do wpisu „Tarta z rabarbarem na cieście francuskim”

  1. Kompot z rabarbarem <3 Tarta wygląda super, szkoda tylko, że w Bułgarii prawie nikt nie wie, co to rabarbar :D ale będę szukać :)

  2. Jak zobaczyłam te zdjęcia na IG to się zachwyciłam <3 Tarta wygląda niezwykle apetycznie, przepis jest prosty, więc nie mam innego wyjścia- robię w chwili wolnej :)

  3. Trochę wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie piekłam nic z rabarbarem. Chętnie jednak spróbuję szczególnie, że podsunęłaś mi bardzo prosty przepis na ciasto, które smakuje z pewnością tak super, jak wygląda :)

  4. Uwielbiam rabarbar w każdej postaci, niestety gdybym zrobiła takie ciasto w domu byłabym zmuszona do zjedzenia go całego, ponieważ oprócz mnie, nikt za rabarbarem nie przepada :/

    • Pamiętam, że u mnie w domu też nikt go nie lubił, bo zbyt kwaśny. Ale jak Babcia zaczęła robić ciasto drożdżowe z rabarbarem to każdy zmienił zdanie :) Tą tartę możesz i zjeść nawet sama dla tego rabarbaru :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.