Tarta z rabarbarem prosty przepis

Rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem – moim zdaniem jest najlepszym i najprostszym wypiekiem. Do tego słowo „rustykalna” bardzo mi się podoba. Kiedy pierwszy raz się spotkałam z takim przepisem i zobaczyłam zdjęcia tarty, urzekła mnie jej prostota. Bardzo chciałam wykorzystać w swoim wypieku rabarbar, ponieważ powoli zaczyna się jego sezon i w końcu pojawił się w moim warzywniaku. 
Bazowałam na przepisie od Pauliny z blogu Czekoladą utkane, którą obserwuję już od dłuższego czasu. Jej serniki i tarty zawsze rzucają mnie na kolana, nie mówiąc o reszcie :)

rustykalna tarta

 

 

 Składniki
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
szczypta soli

Dodatkowo
0,5 kg rabarbaru
3 łyżki cukru

 

 

 

 


Sposób przygotowania
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Całość posiekać nożem, następnie szybko zagnieść. Zwinąć ciasto w folię spożywczą i dać do lodówki na 1 godz.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ostawić na bok.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i położyć na papierze do pieczenie. Rozwałkować na kształt koła. Na środek poukładać rabarbar i posypać cukrem Zostawić przy brzegu ciasta ok 5 cm.
Brzegi ciasta zawinąć i lekko docisnąć. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec tartę ok. 40 minut.  

Rustykalna tarta z rabarbarem

27 komentarzy do wpisu „Rustykalna tarta z rabarbarem”

  1. Piękna tarta. Ja jestem jakoś na bakier z tartami, a ostatnia rystukalna, którą piekłam wyszła okropna – ciasto było po prostu niezjadliwe i twarde, a środek nie robił szału. Może spróbuję tej, bo zapowiada się bardzo, bardzo smacznie. A zdjęcia jak zawsze przepiękne. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. Uwielbiam takie tarty :) Ta z Twojego przepisu wyszła tak pyszna, że mam zamiar zrobić ją raz jeszcze :) Zamierzam tylko troszkę zmodyfikować nadzienie, do rabarbaru dodam truskawki a całość posypię płatkami migdałowymi. Już mi ślinka cienkie :P

    Odpowiedz
      • Wyszła pyszna :) Ciasto jest rewelacyjne więc polecam z każdym nadzieniem. A do tego jest łatwa i szybka w przygotowaniu, u mnie chłodzenie przez 30 min. w zupełności wystarcza. Myślę, że jeszcze nie raz zagości na naszym stole :) Dzięki za fajny przepis :)

        Odpowiedz

Dodaj komentarz