| | Comments

Od kilku lat mam tradycję pieczenia ciasteczek lub pierników na święta. Do mojej małej tradycji chciałam wprowadzić przygotowanie pięknego domku z piernika. Po pierwszej (i jedynej) próbie zrezygnowałam. Nie mam wystarczająco pewnej ręki i cierpliwości do sklejania. Domek pozostał poza moim zasięgiem.

Tak więc zostało mi pieczenie ciastek, ale nawet to nie zawsze idzie z uśmiechem na ustach. Mam tendencję do układania ich bardzo blisko siebie, co już zwiastuje katastrofę. Kilka razy byłam niemile zaskoczona, kiedy zerkałam sprawdzić jak tam sytuacja w piekarniku. Zamiast złotych i równych wypieków, miałam przed sobą zlaną kamienną płytę. W tym roku po analizie wspominaniach kulinarnych błędów, zdecydowałam się na ciasteczka w zdrowszej i mniej kłopotliwej wersji.

Ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami

Tymi ciasteczkami nie tylko przekupicie Mikołaja, cała wioska będzie Wasza! Zdrowe, robi się jej bez żadnych komplikacji i kuchnia nie wygląda jak po ataku zombie bobrów. Z dodatków dorzuciłam suszoną żurawinę i orzechy włoskie. Jeżeli macie ochotę na inne to śmiało. Z podanej porcji wychodzi około 20 ciasteczek, które można przechowywać do 2 tygodni w słoiku lub puszce. Przepis znajdziecie poniżej.
Przepisem na ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami inspirowałam się od Feed Me Better.

ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami

Składniki
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki miodu
2 łyżki masła
2 jajka
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Do miski wbić jajka, dodać masło, miód i mikserem wymieszać do momentu zmieszania się składników. Następnie wsypać mąkę, płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i żurawinę. Wymieszać łyżką.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżyć ręce w zimnej wodzie i lepić z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać obok siebie w odstępach 3 cm. Lekko spłaszczyć z góry i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor, około 12 – 14 minut.

Jestem ciekawa czy macie podobne tradycje? Są tutaj odważni, którzy przygotowują domki z piernika? Dajcie znać :) 

  • Marzena W (Marzena Fotografuje

    Przepiękne zdjęcia :)

    • Marzenko dziękować! Nastrój świąteczny chyba dobrze wpływa na wenę ;)

  • Wyglądają tak smacznie, że porwałabym Ci ich kilka :) Może i ja upiekę takie pyszne ciastki na święta…. ;)

    • Wkrótce ruszam z kolejną rundą pieczenia :)

  • Wyglądają przepysznie! Na pewno nie wytrzymałyby u mnie dwóch tygodni :D Za bardzo lubię owsiane ciasteczka! Trzymam kciuki, żeby kiedyś udało Ci się wybudować wymarzony domek z piernika!

    • Ach ten domek, muszę do pomocy znaleźć dobrego pomocnika, który chociaż ściany potrzyma i dach :D

  • Ja w ogóle nie mam tendencji do przygotowywania potraw „na zaś” :D Z resztą takie ciasteczka by u mnie do świąt nie dotrwały :D

    • U mnie nawet kilka dni nie postały, poszły wszystkie w weekend :D

  • Ciasteczka owsiane są dobre nie tylko od święta;)

    • Dokładnie! Dlaczego je tak późno odkryłam? :)

  • Przepis wygląda na dość prosty, też nie lubię, jak kuchnia wygląda jak po ataku zombie bobrów :D Powiem Ci, że nie robiłam ciasteczek ze trzy lata chyba. Te zrobię na pewno!

    • Marysia polecam i obiecuję, że są proste w przygotowaniu :D

  • Fabryka Pomysłów

    widzę, że nie tylko ja mam przeboje z ciastkami! one mnie nie chca słuchać :D zamiast kruchych „ciapki”, sklejone lub czarne czy wypłynie nadzienie :D ale walczę z nimi :P
    Twoje wyglądają apetycznie! :)

    • Dobrze wiedzieć, że nie jestem sama :) Niestety pieczenie ciastek u mnie jest jak z biszkoptem – trzeba mieć dzień i spokojnie brać się za pieczenie :)

  • Super zdrowe ciastki! Lubię piec ciasteczka ale takie pieczenie na długo przed świętami u mnie się nie sprawdza, bo ciastka znikają a boczki się pojawiają ;D

  • Takie ciasteczka kojarzą mi się bezsprzecznie z zimą :) Tylko śniegu brakuje za oknem :)