Muffinki z dżemem jagodowym

Dzisiejsze szybkie pieczenie zakończone, efekt – muffinki z dżemem jagodowym. Dawno ich nie robiłam, a wiem z doświadczenia, że co jak co, ale takie wypieki wychodzą zawsze. Więc, kiedy nie mam pomysłu na deser wybieram muffinki, które uwielbiam za to, że można je modyfikować na wiele sposobów.
 

Składniki
2 szklanki mąki
125 g masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
dżem jagodowy
3/4 szklanki cukru

 
Sposób przygotowania
Masło roztopić w rondelku, wsypać cukier i mieszać do czasu jego rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
W oddzielnej misce wymieszać jajka z mlekiem. Do suchych składników dodać wymieszane jajka z mlekiem i masło z cukrem. Przemieszać ciasto kilka razy, napełniać foremki łyżką ciasta, dodać łyżeczkę jagodowego dżemu i przykryć kolejną łyżką ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 20 min.  Gotowe muffinki odłożyć na bok przy przestygły. Smacznego!
 
Muffinki z dżemem jagodowym

20 komentarzy do wpisu „Muffinki z dżemem jagodowym”

    • Właśnie czegoś mi w nich brakowało a nie mogłam się zdecydować jaka czekolada była by dobra, na następny raz „zapożyczam” z białą czekoladą ;)

  1. uwielbiam muffinki! mogłabym je jeść garściami, w każdym smaku, z każdym dodatkiem, pod każdą postacią, zawsze i wszędzie! :) z doświadczenia wiem, że znikają u mnie w ciągu godziny, Twoje zapewne też nie wytrzymały długo :) sama chętnie bym jedną (czy dwie) porwała :)

  2. wczoraj piekłam, wyszły zakalcowe :(( już jak nalewałam ciasto do foremek widziałam że jest dosyć gęste ale nie. nie dolałam mleka, bo stwierdziłam, robię jak w przepisie. robiłam z dżemem z marakui, może dlatego? wyszły ciężkie i blade, ledwo wyrosły :(( i tak zjadłam 4 ale wolałabym jednak zjeść też takie normalne :) co mam zrobić? bo planuję jeszcze jedną próbę :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.