| | Comments
Dziś kuszę blokiem czekoladowym, który za mną chodził już od dłuższego czasu. Szybki, bardzo czekoladowy, jednak najlepiej zrobić go wieczorem, by dać mu całą noc na zastygnięcie. Ja popełniłam ten błąd, że zabrałam się za niego rano i co chwilę zaglądałam do lodówki czy już jest gotowy. Ciemność zastała mnie o 17, więc musiałam czekać ze zdjęciami do następnego dnia. Na szczęście moje oczekiwania nie poszyły na marne, bo blok jest na prawdę pyszny. Przepis na ten deser zapożyczyłam od blogu Pieprz czy Wanilia.
 

Składniki
500 g pełnotłustego mleka w proszku
200 g herbatników ( np. Petitki herbatniki )
3 łyżki kakao
200 ml wody
250 g masła
3/4 szklanki cukru
do posypania góry – kandyzowana skórka pomarańczy

Sposób przygotowania 

Do dużej miski wsypać mleko w proszku i połamane herbatniki, wymieszać.
Do garnuszka wlać wodę, dodać masło, cukier i kakao. Kiedy cukier się rozpuści, a wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, zdjąć z ognia.
Przelać połowę masy do miski z mlekiem i herbatnikami, wymieszać. Dolewać partiami i mieszać  energicznie. Przygotować blaszkę (robiłam w metalowej blaszce 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyłożyć gęstą masę. Z góry posypać kandyzowaną skórką pomarańczy i resztką połamanych herbatników. Włożyć do lodówki na całą noc. 
Blok mleczny
Blok mleczny

Podobne

Nazywam się Marcelina i mieszkam na chwilę obecną we Wrocławiu. Blog Pink Envelope to miejsce, w którym odkryłam swoją pasję, a jest nią fotografia. Aparat noszę zawsze ze sobą. A prywatnie to staram się z umiarem oglądać seriale. Czytam kryminały i thrillery. Uwielbiam sernik, nawet taki z rodzynkami. Na nerwy pomaga mi bieganie. Fajnie, że tutaj trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.