Imbirowo – gruszkowe muffinki

By chandra trzymała się ode mnie jak najdalej, idę do kuchni. Robię kolejne muffinki, tym razem z imbirem i gruszkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z dużym kubkiem kawy z mlekiem i odrobiną cynamonu :)  


Składniki 
suche 

180 g mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki imbiru

 mokre
1 szklanka mleka
2 jajka
125 g masła

Dodatkowo
2 gruszki
1/2 szklanki cukru


Sposób przygotowania
Suche składniki wymieszać ze sobą. W garnuszku roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i dodać roztopione masło. Pokrojone w mniejsze kawałki gruszki dodać do masy jajecznej. Mokre składniki wlać do suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełniać ciastem ok. 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 – 20 min. Cukier rozpuścić w garnuszku i polać z góry gotowe muffinki. 

Gruszkowe muffinki z imbirem

15 komentarzy do wpisu „Imbirowo – gruszkowe muffinki”

Możliwość komentowania jest wyłączona.