Wegetariańska zupa z soczewicy

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Jeśli zostanie Wam trochę niedzielnego rosołu i nie macie pomysłu, co z nim zrobić to polecam wykorzystać go do zupy z soczewicy. Rozgrzewająca, z dodatkiem mleczka kokosowego, dobra propozycja na chłodniejsze dni. Zupę podałam z posiekanym szczypiorkiem, jednak tutaj równie dobrze sprawdzi się pietruszka, dodatkowo można sypnąć prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni. 

Zupa z soczewicy jest w tym przepisie przygotowana na bazie rosołu wegetariańskiego. Jak przygotować taki rosół możesz zobaczyć tutaj

Zupa z czerwonej soczewicy prosty przepis

Pobierz darmowy e-book o kiszonkach!

Odbierz darmowy e-book

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki 

2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1/4 łyżeczki chili 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka mleczka kokosowego
2 litry bulionu warzywnego
1 szklanka czerwonej soczewicy
szczypiorek
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Drobno posiekany czosnek podsmażyć w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Dodać przyprawy, przepłukaną soczewicę i wymieszać. Wlać bulion i na średnim ogniu gotować do momentu, aż soczewica zmięknie. Dodać przecier pomidorowy, mleczko kokosowe i dobrze wymieszać zupę. Gotować jeszcze przez 5 minut. 
Zupę z soczewicy doprawić solą, pieprzem i podawać z posiekanym szczypiorkiem. 

Dodaj komentarz