Kiedy pierwszy raz usłyszałam o klopsikach z tofu, to od razu pomyślałam – a, za dużo będzie roboty przy nich. Nic bardziej mylnego! A skoro klopsiki to obowiązkowo z makaronem w sosie pomidorowym. To danie przygotowuje się błyskawicznie. Pulpety nie rozwalają się podczas smażenia, a co najważniejsze, tofu w tej wersji smakuje naprawdę dobrze. Z resztą zobaczcie, jakie to jest proste. Zapraszam na przepis.
Inspirowałam się tym przepisem na klopsiki z tofu.
Makaron z klopsikami z tofu
Składniki na dwie porcje
Składniki na klopsiki
180 g tofu
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka ostrej musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
olej do smażenia
Makaron i sos pomidorowy
300 g ulubionego makaronu (u mnie brązowy)
1 puszka pomidorów
200 ml passaty pomidorowej
1 cebula
4 łyżki oliwy
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól
Sposób przygotowania
Tofu pokroić w kostkę, przerzucić do większej miski i widelcem rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać bułkę tartą oraz resztę składników na klopsiki i wszystko razem wymieszać łyżką. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć klopsiki po 1 minucie z każdej strony na średnim ogniu. Na talerzu położyć ręcznik papierowy i układać usmażone klopsiki.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W większym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do momentu aż się zeszli, następnie dodać pomidory w puszce, passatę, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku i dusić pod przykryciem 20 minut.
Makaron wymieszać z sosem pomidorowym. Na wierzch makaronu poukładać klopsiki, przykryć i podgrzewać jeszcze przez 5 minut ma małym ogniu.
Makaron z klopsikami z tofu można posypać z góry świeżą natką pietruszki.
Zobacz również jak przygotować pulpeciki z soczewicy.