Makaron z klopsikami z tofu

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o klopsikach z tofu, to od razu pomyślałam – a, za dużo będzie roboty przy nich. Nic bardziej mylnego! A skoro klopsiki to obowiązkowo z makaronem w sosie pomidorowym. To danie przygotowuje się błyskawicznie. Pulpety nie rozwalają się podczas smażenia, a co najważniejsze, tofu w tej wersji smakuje naprawdę dobrze.  Z resztą zobaczcie, jakie to jest proste. Zapraszam na przepis. 

Inspirowałam się tym przepisem na klopsiki z tofu

Jak wykorzystać tofu w kuchni

 

Makaron z klopsikami z tofu

Składniki na dwie porcje

Składniki na klopsiki
180 g tofu 
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka ostrej musztardy
1/2 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki chili 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
olej do smażenia

Makaron i sos pomidorowy
300 g ulubionego makaronu (u mnie brązowy)
1 puszka pomidorów 
200 ml passaty pomidorowej 
1 cebula
4 łyżki oliwy
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól 

 

Sposób przygotowania

Tofu pokroić w kostkę, przerzucić do większej miski i widelcem rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać bułkę tartą oraz resztę składników na klopsiki i wszystko razem wymieszać łyżką. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć klopsiki po 1 minucie z każdej strony na średnim ogniu. Na talerzu położyć ręcznik papierowy i układać usmażone klopsiki. 

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W większym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do momentu aż się zeszli, następnie dodać pomidory w puszce, passatę, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku i dusić pod przykryciem 20 minut. 

Makaron wymieszać z sosem pomidorowym. Na wierzch makaronu poukładać klopsiki, przykryć i podgrzewać jeszcze przez 5 minut ma małym ogniu.

Makaron z klopsikami z tofu można posypać z góry świeżą natką pietruszki. 

 

Zobacz również jak przygotować pulpeciki z soczewicy

jak zrobić klopsiki z tofu?