To moje pierwsze połączenie truskawek z warzywami. Jakoś zawsze się krzywiłam, kiedy widziałam przepis na sałatkę z truskawkami i na przykład z serem kozim. Za kozim serem nie przepadam, ale spróbowałam takiej kombinacji jak: z awokado, rukolą i moim ulubionym serem feta. Do tego jest idealna do zabrania ze sobą do pracy. Wystarczy sałatkę z truskawkami przełożyć do słoiczka lub plastikowego pojemnika i w drogę. Chodźcie zobaczyć jak szybko można ją przygotować.
Przepis na sos ziołowy wzięłam z bloga nietylkopasta.pl
Sałatka z truskawkami i serem feta
Przepis na 2 porcje
2 garście rukoli
50 g sera feta
200 g świeżych truskawek
1 duży pomidor
1/2 awokado
kilka czarnych oliwek
pieprz, sól do smaku
Składniki na sos ziołowy
1 łyżka wody
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
3 łyżki oliwy
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki (może być suszona)
1 łyżka bazylii
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na sos wrzucić do małego słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać, do momentu aż razem się połączą w sos.
Rukolę umyć i wrzucić do miski. Dodać kawałki awokado, pomidora, oliwki, ser feta i przekrojone na pół truskawki. Wszystko razem wymieszać i polać z góry ziołowym sosem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Szukasz więcej przepisów na sałatki? Sprawdź 6 pomysłów na lunch do pracy.