Gruszkowe muffinki z kruszonką
Korzystając jeszcze z ciepłych dni wybraliśmy się ostatnio na rowerową wycieczkę. A jak to z nami, na świeżym powietrzu zwiększa się apetyt i wszystko lepiej smakuje. Przygotowałam ekspresowe muffinki gruszkowe z uwielbianą przez wszystkich kruszonką. Rozsiedliśmy się na trawie z widokiem na piękny Wrocław.

Składniki (na 12 szt. babeczek)

Składniki suche
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
4 łyżki miodu
2 jajka

Dodatkowo
gruszka pokrojona w kostkę

Kruszonka
50g masła
60g cukru
100g mąki pszennej

Sposób przygotowania
Kruszonka – na patelni rozpuścić masło,  połączyć  z cukrem. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić.
Przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować wszystkie składniki mokre. Masę przelać do mąki z proszkiem do pieczenia, dodać kawałki gruszki i wymieszać ciasto kilka razy. Przygotować blaszkę z papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości i posypać kruszonką. Nastawić piekarnik na 190 stopni i piec ok. 20 min (babeczki powinny nabrać złotego koloru) Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.
Muffinki gruszkowe z kruszonką