| | Comments
Korzystając jeszcze z ciepłych dni wybraliśmy się ostatnio na rowerową wycieczkę. A jak to z nami, na świeżym powietrzu zwiększa się apetyt i wszystko lepiej smakuje. Przygotowałam ekspresowe muffinki gruszkowe z uwielbianą przez wszystkich kruszonką. Rozsiedliśmy się na trawie z widokiem na piękny Wrocław.

Składniki (na 12 szt. babeczek)

Składniki suche
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
4 łyżki miodu
2 jajka

Dodatkowo
gruszka pokrojona w kostkę

Kruszonka
50g masła
60g cukru
100g mąki pszennej

Sposób przygotowania
Kruszonka – na patelni rozpuścić masło,  połączyć  z cukrem. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić.
Przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować wszystkie składniki mokre. Masę przelać do mąki z proszkiem do pieczenia, dodać kawałki gruszki i wymieszać ciasto kilka razy. Przygotować blaszkę z papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości i posypać kruszonką. Nastawić piekarnik na 190 stopni i piec ok. 20 min (babeczki powinny nabrać złotego koloru) Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.
Muffinki gruszkowe z kruszonką
  • mniam! jeśli powiem, że są idealne nie skłamię! uwielbiam kruszonkę! jestem kruszonkowo uzależniona!

  • Drożdżówka i mój ukochany Wrocław ,czego chcieć więcej?

  • Muffinka ,jasne ,wybacz.

  • Mniam, są genialne! :)

  • No i to się nazywa odpoczynek :) Muffinki idealne na taką chwilę :)

  • Bardzo kuszące :)

  • Wrocław podobno piękny, a ja jeszcze nie byłam! :) ten, kto miał okazje ich próbować – szczęściarz! :)))

  • Akurat dzisiaj robiłam bardzo podobne muffinki tyle, że z jabłkami i cynamonem :) Z gruszką i kruszonką są mniej typowe, więc chętnie następnym razem spróbuję!

  • Nie miałam okazji być we Wroclawiu, chętnie bym odwiedziła to miasto. A muffinki wyglądają pysznie!

  • Idealnie!

  • Piękne muffinki :)