| | Comments
Wegetariańskie burgery z soczewicy i marchewki to mój świeży eksperyment, jeżeli chodzi o dania bezmięsne. Z podstawowych dodatków postawiłam na rukolę i ser pleśniowy, którym mogłabym zajadać się non stop. Do tego nie mogło zabraknąć sosu – przygotowałam pomidorowy. Przepyszna opcja nie tylko dla wegetarianów. Sądzę, że nawet Nam mięsożercom przyda się czasem coś innego, niż mielony kotlet. Porywam Was na pyszne burgery z soczewicy!

Wege burgery z soczewicy i marchewki

 
Burgery z soczewicy i marchewki

Składniki (na ok. 6 wegeburgerów)
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie marchewki

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko
1/2 łyżeczki ostrej papryki

pieprz, sól
3 łyżki oliwy

rukola
pomidor

ser pleśniowy
sos pomidorowy

4 duże pomidory
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka ziół prowansalskich

2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania
Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem aż będzie miękka. Odcedzić marchewkę i widelcem rozgnieść.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Pod sam koniec dodać przeciśnięty czosnek przez praskę i podsmażać przez kilka sekund.

Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i blenderem zmiksować na gładką masę. Wymieszać w dużej misce soczewicę z marchewką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, ostrą paprykę, pieprz, sól i wymieszać. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery z obu stron na złoty kolor.

Sos pomidorowy – pomidory umyć, wykroić część ze środka i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć i dusić przez 30 min, co pewien czas mieszając. Dodać przyprawy i jeszcze podusić przez 15 min. Odstawić do przestygnięcia i zmiksować blenderem na gładki sos.
Bułki przekroić na pół, posmakować sosem i układać rukolę, burger, ser pleśniowy, pomidor i ogórek. Smacznego!

  • Uwielbiam takie jedzenie. Pozdrawiam Cię wiosennie :)

  • Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie soczewicy :) Jako, że ją uwielbiam, muszę takiego burgera sobie zaserwować! :)

  • Pięknie wyglądają ;) ciekawy pomysł :)

  • Pyszne i jakie kolorowe ! :) chętnie bym zjadła….

  • Wyglądają nawet lepiej, niż „prawdziwe”, w dodatku są dużo zdrowsze, pychotka :)

  • Pyszny i pięknie podany.

  • Świetny pomysł na burger z soczewicy z tym czerwonym sosem!

  • Dla mnie o niebo lepszy niż tradycyjny mięsny burger :)

  • Rewelacyjnie wyglądają, zjadłabym takiego na pewno!

  • Pyszności :)

  • bardzo zdrowe burgery, biorę w ciemno :)

  • Ale apetyczny <3

  • Chyba nie ma burgera, który byłby zdrowszy niż ten przedstawiony przez Ciebie. Taki posiłek można zjeść z czystym sumieniem ;)

  • Ale mi narobiłaś ochoty na takiego burgera :-) a nawet na dwa ;-)

  • Zdecydowanie coraz częściej się przekonuję, że wolę takie bezmięsne kotlety! Chętnie wypróbuję Twoje :)

  • Bardzo lubię burgery z kotletami warzywnymi, Kotlet musi być wyborny :)

  • połączenia smakowe idealne!

  • gdybyś miała własne bistro, jestem pewna, że nie opędziłabyś się od klientów! nawet ja nie oparłabym się burgerowi bez mięsa (co zwykle jest dla mnie niemożliwe!) :)

  • bezmięsne kotlety są świetne :) często goszczą w mojej kuchni :)

  • Świetne burgery, rewelacja :)

  • Pingback: Burgery z marchewki i soczewicy | Nietylkowprawo.pl()

    • Fajnie, że przepis się spodobał :)