Owsianka cynamonowa

Powiedzcie sami – czy jesień nie jest najlepszą porą na nadrobienie zaległości w książkach i serialach, z kubkiem ulubionej herbaty i kuchnią pachnącą cynamonem? Najchętniej to teraz piekłabym szarlotki, ciasta z ulubioną kruszonką. A na śniadanie obowiązkowo owsianka. Mając więcej czasu na weekend chciałam spróbować cynamonowej owsianki z orzechami na deser. Połączyłam z włoskimi, gruszką i podałam w słoiczku z jogurtem naturalnym. Doskonale pasuje jako przekąska, ale jest też dobrą propozycją na śniadanie.

Skoro jesteśmy już w klimacie jesiennym nie może zabraknąć spacerów. Od wycieczek do centrum Bristolu zdecydowanie wolę uciec do parku i jak pogoda pozwoli przespacerować się z aparatem. Mamy jedno z ulubionych miejsc (chyba najlepsze), gdzie można usiąść nad klifami, obserwować rzekę, las naprzeciwko i domy wznoszące się nad skałami. Lepszego sposobu na niedzielę chyba nie mam :)

Owsianka z cynamonem i orzechami

 

 

 

Składniki
na 2 porcje

1 gruszka
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
orzechy włoskie
1 mały jogurt naturalny

 

 

 

 
Sposób przygotowania
Do garnuszka wsypać płatki owsiane i zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wsypać cynamon i wymieszać. Posłodzić miodem i odstawić owsiankę do ostygnięcia.
Do słoiczków przełożyć owsiankę i układać warstwami – pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę, 2 łyżki jogurtu naturalnego, orzechy włoskie, kolejna łyżka jogurtu i udekorować gruszką. Cynamonowa owsianka gotowa – smacznego!

Bristol parki Anglia
Dzika roza fotografia krzewow
Bristol jesien parki
Fotofrafia krzewow jesien
jesien krzewy fotografia
Bristol jesien parki