Wiosenna sałatka z ciecierzycą

Ciecierzycę poznałam, kiedy pierwszy raz wzięłam się za przygotowanie hummusu. Przepyszna pasta, którą jak pamiętam zajadałam się później przez dwa dni. Zastanawiałam się, jak cieciorka pasowałaby do sałatki. Powstał fajny miks – bo mamy ser feta, awokado, pietruszkę i pomidora. Do tego sałatka z ciecierzycą i fetą jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli szukacie przepisów na lunch do pracy. Bez problemu można ją przełożyć do słoiczka i zabrać ze sobą w drogę.

Sałatka z ciecierzycą i fetą

Sałatka z ciecierzycą i fetą 

 

 

 

 Składniki
na 2 porcje

puszka ciecierzycy
100 g sera feta
100 g pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
1 szt dojrzałego awokado
3 łyżki soku z cytryny
pieprz

 

 

 

 

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać i przełożyć do miski. Pomidorki pokroić i wymieszać z ciecierzycą. Dodać posiekaną pietruszkę i sok z cytryny. W oddzielnej miseczce widelcem rozgnieść awokado i wymieszać z fetą. Następnie wymieszać z ciecierzycą. Na sam koniec dodać pieprzu do smaku.  Sałatkę z ciecierzycą można przełożyć do słoika lub plastikowego pojemnika i zabrać w drogę. Smacznego!

Sałatka z ciecierzycą i fetą

19 komentarzy do wpisu „Wiosenna sałatka z ciecierzycą”

  1. nie będę oryginalna, ale powtórzę poprzedników – piękna! myślę, że tak podaną kolorową sałatką nie pogardziłby niejeden mięsożerca :)

  2. Sałatka apetyczna i w praktycznym naczyniu do zabranie w plener :) Zdjęcia jak zawsze zachwycają, pozdrawiam

  3. przez długi czas ciecierzyca mnie przerażała, bo od lat jestem prawdziwym mięsożercą, ale od jakiegoś czasu chętnie próbuję tego, co dotąd było mi nieznane. taka sałatka o iście wiosennym charakterze zdecydowanie mogłaby znaleźć się w mojej kuchni :)

  4. Świetny pomysł przygotowania sałatki tak „warstwowo” w słoiku. No i w dodatku składniki to samo zdrowie! Jestem na tak :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.