Smoothie bowl uwielbiam na śniadanie. W okresie jak zima korzystam z mrożonych owoców, i tutaj przed zmiksowaniem ich, zostawiam je, by trochę się rozmroziły. Natomiast w lecie najchętniej sięgam do świeże truskawki i maliny. Możesz przygotować sobie taką miseczkę z własnymi ulubionymi owocowymi dodatkami. Na dziś podrzucam Ci moje dwie ulubione wersje – z wiśnią i jagodami.
Smoothie bowl na śniadanie – z jagodami
Składniki
banan
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki jagód (miałam mrożone i przed miksowaniem trochę je rozmroziłam)
1/2 szklanki mleka (użyłam sojowego)
2 łyżki ulubionych orzechów
3 łyżki musli
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
W blenderze umiesić jagody, jogurt i mleko. Zmiksować na gładki koktajl.
Koktajl przełożyć do miseczki i dodać resztę składników. Z góry polać miodem.
Z innych dodatków smoothie bowl można podać z: wiórkami lub chipsami kokosowymi, płatkami owsianymi lub granolą, z pestkami dyni, słonecznika. Super dodatkiem są również suszone owoce jak żurawina czy morele, śliwka.
Smoothie bowl na śniadanie – z wiśniami
Składniki
banan
1 szklanka jogurtu naturalnego
3/4 szklanki wiśni (miałam mrożone i przed miksowaniem trochę je rozmroziłam)
1/2 szklanki mleka (użyłam sojowego)
2 łyżki ulubionych orzechów
3 łyżki musli
garść suszonej żurawiny
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
W blenderze umiesić wiśnie, jogurt i mleko. Zmiksować na gładki koktajl.
Koktajl przełożyć do miseczki i dodać resztę składników. Z góry polać miodem.
Zobacz inne przepisy na smaczne smoothie na blogu: